M1

Namn: Måns Jakob Hedberg.

Född: Den 6 juli 1966.

Uppvuxen: Österlen och Kristianstad.

Bor: I Luxemburg och Kivik.

Utbildning: Ämneslärare.

Bästa skräckbok: GK Chesterton: The Man Who Was Thursday.

Bästa skräckfilm: Exorcisten.

Rekommenderad läsning: Henry James: The Turn of the Screw; Maria Gripe: Tordyveln flyger i skymningen.

Litterära influenser: Olle Hedberg, Hjalmar Söderberg, Vladimir Nabokov, HP Lovecraft, MR James och Fritiof Nilsson Piraten.

Vilka nu levande svenska författare läser du? Bruno K Öijer. Inga andra. Efter Olle Hedbergs död finns det ingen som är värd att läsa.

Följer du någon blogg? Japp, Anna Syd - på drift i östra Skåne.

Hur skriver du? Det börjar på olika sätt, ibland med en stämning, ett scenario eller ett tema som jag vill utforska. Jag skriver alltid första stycket direkt och ändrar sällan i det. Därefter skriver jag sista stycket och så får idéerna puttra i min hjärna ett tag medan jag ägnar mig åt annat. Sedan gör jag en detaljerad disposition, numrerade stycken där alla händelser, stämningar och karaktärer finns redovisade. Till denna ser jag till så att det uttänkta stämningsschemat passar in. Om uppslaget inte har sitt ursprung i en plats vidtar arbetet att hitta en lämplig lokal där historien ska utspela sig. Det är viktigt att vara påläst och att låta platsen bära en del av berättelsen. Det gäller också att baka in i varje berättelse någon fakta om livet på Österlen förr i tiden (Jag är medveten om att denna folkbildningsambition inte gillas av alla). Vanligtvis har det nu gått ett par månader och det är dags att revidera dispositionen. Sedan vidtar det minst intressanta: att knacka ut berättelsen, vilket brukar ta ett par veckor. Sedan följer en intensiv period av läsande och reviderande. När resultatet finnes gott får det ligga och mogna en månad för att sedan plockas fram, åter revideras och skrivas om. Sedan skickas berättelsen ut på remiss till två lektörer som kommer med synpunkter. Ibland skrotas berättelsen på detta stadium, om den inte lyckas skrämma. Finner den däremot nåd är den klar för att läggas i manusbunten i väntan på tryck. De berättelser som har kommit så här långt har skrivits om mer eller mindre fullständigt tio gånger.

Tror du på spöken? Nej, men jag hoppas.

M2

Namn: Per Georg Mattias Hedberg.

Född: Den 25 april 1972.

Uppvuxen: Österlen och Kristianstad.

Bor: I Bjärred och Haväng.

Utbildning: Jur kand.

Bästa skräckbok: Henry James: The Turn of the Screw.

Bästa skräckfilm: The Shining.

Rekommenderad läsning: Se ovan.

Litterära influenser: HP Lovecraft, MR James och Fritiof Nilsson Piraten.

Vilka nu levande svenska författare läser du? John Ajvide Lindqvist.

Följer du någon blogg? Nej, men jag har sett The Blob.

Hur skriver du? Det börjar med frågan vad det är som gör en rädd: en situation, en sak, en företeelse, en människa. Sedan påbörjas arbetet med lokal förankring, invävning av regionala fenomen och bruk innan själva skrivandet kan börja. Skrivandet är linjärt men med många avbrott och slutprodukten mycket olik det första utkastet.

Tror du på spöken? Nej, vilket nog är en förutsättning för bra historier.